۳ نتیجه برای مدل بلوغ
جواد سلطانیان، رضا خان احمدلو، رامین ذاکری،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۴۰۰ )
چکیده
آموزش و یادگیری نقش مهمی در رشد سازمانها و بالأخص سازمانهای نظامی ایفا میکنند و در این میان، آموزشهای الکترونیکی روزبهروز اهمیت بیشتری مییابند. هدف از این پژوهش، ارائه مدل بلوغ آموزش الکترونیکی در سازمان مورد مطالعه برای ارتقای کارایی و عملکرد سامانههای فرماندهی و کنترل است. بدین منظور در این پژوهش، روشهای آموزش الکترونیکی و معیارهای ارزیابی آنها از طریق مطالعه ادبیات نظری مرتبط با موضوع و مراجع راهنمای طراحی آموزشهای الکترونیکی، شناسایی و با نظر کارشناسان درون و بیرون سازمان صحت سنجی شده و سپس در قالب ۱۰ گزینه (روشهای آموزش الکترونیکی) و ۱۰ معیار، در فرایند تحلیل چند معیاره وارد شد. بهمنظور نمره دهی به روشهای آموزش الکترونیکی از یک پرسشنامه استفاده شد که توسط صاحبنظران آموزشی خارج سازمان تکمیل گردید. وزندهی به معیارها نیز از طریق پرسشنامه دیگری صورت گرفت که توسط کارکنان سازمان مورد مطالعه پاسخ داده شد. با تلفیق نتایج حاصل از دو پرسشنامه، از طریق فرایند تصمیمگیری چندمعیاره نمرات نهایی هر روش آموزشی مشخص شده و سپس از مدل چندحالتی پیچیانو برای ترسیم مدلهای آموزش الکترونیکی در فرماندهی و کنترل بر اساس نتایج تحقیق استفاده شده است. درنهایت با استفاده از مدل بلوغ سازمانی مارشال و میشل و بر اساس نیازمندیها، محدودیتها و امکانات سازمان مورد مطالعه، مدلی برای توسعه آموزشهای الکترونیکی پیشنهاد شد که شامل ۵ فاز عملیاتی، روشهای مورد استفاده و سرفصلهای آموزشی هر فاز است.
دکتر امیر محترمی، دکتر افشین علیپور،
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده
هدف این مقاله توسعه یک مدل بلوغ فراگیر برای فرماندهی و کنترل است. برای این هدف، از روش تحقیق استقرایی برای طراحی مدل بلوغ استفاده شده است. بدینصورت که نخست، مطرح ترین مدلهای مختلف بلوغ موجود در فرماندهی و کنترل از جمله مدل بلوغ مفهومی، مدل بلوغ ستادی، مدل ناتو و مدل بلوغ مراکز فرماندهی و کنترل یکپارچه (ICCCs) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در بین مدل های مورد مطالعه، مدل ناتو گسترده تر میباشد از این رو آن را به عنوان یک پایه برای توسعه مدل خود برگزیدیم. سپس به روش گروه کانونی، مراحل و متغیرهای بلوغ مورد تحلیل قرار گفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که برخی از ویژگی های مهم بلوغ سیستم فرماندهی و کنترل در مدل پایه نادیده گرفته شده است. بنابراین، نوآوری این تحقیق افزودن ویژگی های جدید برای دستیابی به مدل جامع تر است. نتیجه یک مدل شامل ۵ سطح و ۲۰ ویژگی است. اعتبار سنجی مدل از طریق مطالعه تطبیقی و روش گروه کانونی انجام شده است که باید با مطالعات موردی و تحقیقات پیمایشی بیشتر تقویت شود.
آقای ساسان چمنی، دکتر محسن آقایی، دکتر محمد مردانی، دکتر مجید غیوری ثالث،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده
انواع و ویژگیهای جنگهای جدید و وسعت جغرافیای میدانهای آفندی و پدافندی، اهمیت جریان اطلاعات در فرآیندها و نظامات سازمانهای نظامی را بسیار مشهود نموده است. میزان و پیچیدگی دادههای سازمانهای نظامی در حال افزایش بوده و دادهها به طور فزایندهای در سراسر مرزهای سازمان و جغرافیای ماموریت به اشتراک گذاشته میشوند و موفقیت سازمان نظامی بستگی بسیار بالایی به توانایی حفظ دیدگاه منسجم از دادهها و استفاده اثربخش از آنها دارد. درحال حاضر سازمانهای نظامی در عرصه داده، با چالشهای مختلفی از جمله اشراف اطلاعاتی و فرماندهی و کنترل هوشمند، افزونگی داده، تعاملات دادهای و یکپارچگی دادهها و همچنین امنیت دادهها مواجه هستند. این پژوهش با روش کیفی از نوع نطریه داده بنیاد با رویکرد اشتراوس و کوربین انجام شده است جامعه آماری این پژوهش از خبرگان آشنا با موضوع تشکیل شده که با ۲۰ نفر از آنها با استفاده از روش نمونهگیری قضاوتی و گلولهبرفی مصاحبه عمیق، صورت گرفت. تحلیل دادهها به کمک نرم افزار مکسکیودا انجام شده است. با بهرهگیری از روش گروه تمرکزی و کسب نظر متخصصین، مدل طراحی شده مورد ارزیابی و تایید قرار گرفته است. تعداد ۳۶۲ کد باز شناسایی شده در قالب ۹۸ مفهوم و ۲۲ مقوله اصلی قرار گرفتهاند که در ۶ محور موضوعی به عناوین شرایط علی شامل افزونگی داده، تهدیدات و آسیبپذیریهای امنیتی، تنوع و حجم دادهها، جنگ شبکه محور و سایبری و شرایط زمینهای شامل فشار فناوریها و قابلیتها، دادههای پایه و مرجع، کلان دادهها است. شرایط مداخلهگر در برگیرنده مقولههای متخصصین علوم داده و مطالبات ماموریتی است. مقولههای دکترین مقیاسپذیر داده، مهارت و سواد داده، هوش مصنوعی، معماری یکپارچه، چرخه امن داده، فرهنگ داده جزء شرایط راهبردی هستند. پیامدهای اجرای مدل بلوغ حکمرانی داده با ارتقای توان سازمان نظامی در مقولههای فرماندهی و کنترل هوشمند، اشراف اطلاعاتی، چابکی و تحرکپذیری، کیفیت دادهها، امنیت دادهها، یکپارچگی و سرعت و اعتماد به دادهها مشخص میشود. پدیده محوری نیز بلوغ حکمرانی داده است. مدل طراحی شده دارای چهار سطح بلوغ «محدود و بینظم، واکنشی و گسسته، فعال و مدیریت شده، بهینه و حکمرانی شده» بوده و ویژگیهای کلی هر سطح بلوغ نیز احصاء شده است. رویکرد دادهبنیاد پژوهش و طراحی مدل در سازمان نظامی جنبه منحصر به فرد بودن دارد و میتواند تسهیلگر پیادهسازی حکمرانی داده در سازمانهای نظامی کشور باشد.